www.soL.org.tr
Ortak noktaları 'Hocaefendi'
2 Şubat 2008, Cumartesi

“Türbana özgürlük” isteyen ve daha önce de bir kısmı duyulan bir kısmı duyulmayan birçok yerde ve kurumda biraraya gelen akademisyenleri birleştiren “özgürlük arayışının” ötesinde bağlar var.

soL "Üniversitede özgürlükler konusunda kamuoyuna duyuru" başlığıyla bir metin yayımlayan akademisyen grubunun, Zaman, Yeni Şafak, Bugün gibi gazeteler, Fethullah Gülen'le dolaylı ya da doğrudan kurulan ilişkiler, ABD'ye duyulan yakınlık, AKP üyeliği ya da sempatizanlığı gibi ortak noktaları bulunuyor.

Metnin imzacılarından Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Fatih Karaosmanoğlu, Fulbright bursuyla Washington'daki Georgetown Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nde "ABD dış politikası, terörizm, güvenlik ve iç güvenlik" konularında konuk araştırmacı olarak bulundu.  Bir süredir Fethullah'ın yan gazetelerinden Bugün'de yazıyor.

2004 yılında İstanbul'da yapılan NATO zirvesinin ardından "Sonuç olarak, zirve sonrası, Türkiye, siyaset eğitim, güvenlik ve terör perspektifinden başta Irak olmak üzere, Filistin, Afganistan gibi sorunlara müdahil olma derecesini yeniden gözden geçirme durumunda olacaktır" yazdı.

Mormonlar ve Anadolu burjuvazisi
Selçuk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Yasin Aktay 2001 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) desteğiyle "Anadolu'da yükselen yeni burjuva sınıfı ve Utah'taki Mormon girişimcilerin ideolojik motivasyonlarının karşılaştırmalı analizi" konulu bir çalışma yapmış. Bu çerçevede 6 aylığına Utah'a giderek Mormonlar'ın çeşitli kesimleriyle görüştü. Utah'ta bulunduğu sırada Georgetown Üniversitesi'nde düzenlenen Fethullah Gülen'le ilgili sempozyuma katılarak doktora tezinde de yer verdiği Fethullahçılar üzerine bir tebliğ sundu. Sempozyumla ilgili verilen bilgilere göre, "Dindar Müslüman Türk düşünürlerin Osmanlı'nın yıkılışından beri düşüncelerine hakim olan "kendi vatanlarında diaspora halet-i ruhiyesi'ni anlatan Aktay, Gülen'in zamanla bu psikolojiyi aşarak hayatın içine giren aksiyoner bir ekol oluşturduğunu söyledi."

Yeni Şafak gazetesinde köşe yazıları yazıyor. Birikim dergisinde de yazıları yayımlanıyor.

Referansı Fethullah'tan
CHP'den AKP'ye geçen Aydın Özdalga'nın İsveçli eşi olan Elisabeth Özdalga da, Fethullah Gülen konferansına katılanlardan. Verilen bilgiye göre Özdalga, "konferansta Gülen'in fikirlerinden etkilenen bayanların hayata bakışları üzerine yaptığı alan çalışmalarının sonuçlarını aktardı."

Doğu da Batı da
Şaban Çalış, 2004 yerel seçimlerinde AKP'nin Konya Büyükşehir Belediyesi aday adayıydı. Listenin açık AKP'lilerinden. Birçok AKP etkinliğinde onun ismini görmek mümkün. Ali Bulaç ile Yasin Ceylan arasındaki "İslam, modernite, Batı" tartışmasına Zaman gazetesinde yaptığı "Doğu da Batı da Allah'ındır" katkısıyla hatırlanabilir.

Liberallik budalası
Hakkında en az şey söylemeye gerek olanlardan biri Atilla Yayla. Liberal Düşünce Topluluğu, Mont Pelerin Topluluğu ve Center for New Europe Enstitüsü üyesi. AB desteğiyle düşünce özgürlüğü çalışmaları yapan, liberalizmin uluslararası kuruluşlarından Mont Pelerin Topluluğu üyeliğini "ben bu cemaatin tek Türk üyesiyim" diye övünerek anlatan Yayla son günlerde "Atatürk'e hakaret" nedeniyle yargılanması ve 15 ay hapis cezasına çarptırılmasıyla geldi. AKP İzmir il gençlik kolları tarafından düzenlenen "Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkilerinin toplumsal etkileri" konulu panelde "Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder" diyen, Türkiye'nin B süreciyle ilgili de "İleride artık bizlere 'neden her yerde bu adamın (Atatürk) heykelleri, fotoğrafları var?" diye soracaklar. Üstünü örtemezsiniz. Bu mutlaka tartışılacaktır" şeklinde konuşması üzerine Yayla hakkında dava açılmıştı. Yayla'ya verilen 15 aylık ceza ertelendi. Ancak Denetimli Serbestlik Yasası kapsamında bir uzman tarafından 2 yıl denetim altında tutulacak.

Faşistten bozma Fethullahçı
Yine listenin hakkında çok söz söylemeye gerek olmayanlardan biri Zaman gazetesi yazarlarından Mümtazer Türköne. DYP eski Genel Başkanı Tansu Çiller'in danışmanlığını da yapan  Türköne hakkında 12 Eylül döneminde dava açılmıştı. MHP-Ülkücü Kuruluşlar davasının iddianamesi ve savcının esas hakkındaki mütalaasında, Türköne hakkında şu ifadelere yer verilmişti:

"Sanık ÜGD yönetim kurulu üyeliğine seçildikten sonra illegal çalışma yaparak masa teşkilatının kurulmasında etkin rol oynadığı, yönetici olarak faaliyeti sevk ve idare ettiği, MHP Gençlik kollarında ele geçen mavi plastik harita metot defterinde, sanığın tuttuğu gece nöbetlerine ilişkin el yazısı ile notlar bulunduğu, 7.10.1977 tarihli notunda (Saat 05.00 civarında komünistlerin oturduğu bir kahve dinamitlenmiş, bizim arkadaşlardan Selim Türkmen yakalanmış, diğerleri aranıyor. Gençlik kollarına bildirildi) denilmektedir. 10.10.1977 tarihindeki nöbetindeki notunda ise kendi el yazısı ile (Keçiören'de komünist öğretmenin evi taşlandı. 4 arkadaşımız şubeye götürüldü) notu bulunmaktadır. Sanığın örgütün amacı doğrultusunda yayınlar yapan Genç Arkadaş dergisinin sorumlusu olduğu, eğitim masasında görev aldığı ve Anayasal nizamı cebren değiştirmeye teşebbüs suçuna feran iştirak ettiği anlaşılmıştır."

yazici   mail